Kimerít vagy feltölt az együttlét?

szept 22, 2020 | párkapcsolat, szexualitás

A szeretkezés során nem csak testileg kapcsolódunk a lehető legszorosabban, de energetikailag is.

Paradox módon ettől még a partnerek lehetnek fényévnyi távolságra is egymástól, de az energiák akkor is cserélődnek, áramolnak. Kapcsolatba kerülünk minden olyan információval, amit a másik magában hordoz, legyen az számunkra pozitív vagy negatív. A legmélyebb szinten fogadjuk be (mi nők pedig különösen) mindazt a minőséget, amit a másik képvisel, és azt, amilyen attitűddel hozzánk kapcsolódik. Nagyon fontos tehát, hogy milyen partnert választunk, mert az ő mintázata nagyon finom szinteken lenyomatot hagy bennünk egy időre, ami a legtöbbször nem is tudatosul, viszont hat ránk.

Honnan lehet tudni, hogy megfelelő a partner?

A legalapvetőbb a testi, zsigeri érzés. Mit vált ki a másik közelsége a testemből, milyen az érintése, milyen a bőrének a tapintása, milyen az ölelése, és talán a legfontosabb: milyen az illata? Ezen kívül pedig feltehetők a következő kérdések: Inspirál ő engem? Fel tudok nézni rá bármiben is? Szeretnék olyan tulajdonságokkal rendelkezni, mint ő? Jó lehet az ő bőrében lenni? Nyilván, ezek a kérdések az összbenyomásra vonatkoznak, hisz mindenkinek vannak pozitív és negatív tulajdonságai is. De az, hogy mi az alapérzésem a másikkal, az könnyen és gyorsan eldönthető, különösen egy kis gyakorlással. A vacillálás mindenesetre intő jel lehet.

Szerencsés esetben ezek alapján még az együttlét előtt el tudjuk dönteni, jó-e számunkra a partner. Azonban legtöbbünkkel megesik, hogy szemet hunyunk egy-egy kérdőjel felett, nem tűnik ésszerűnek kihagyni az adott lehetőséget, túlságosan tombolnak már a hormonjaink, tapasztalatlanok vagyunk, győz a „miért is ne?”, elsodródunk az eseményekkel vagy bármi egyéb.

Nézzük, hogy partnerválasztástól függően, milyen lehet az együttlét.

Lehet lelkileg kimerítő. Egy coachom nagyon találóan úgy fogalmazta ezt meg, hogy olyan, mint a gyorséttermi kaja, amikor éhes vagy. Hirtelen nagyon jól esik, elmulasztja az éhséget, finom is, de amint végeztél vele, érzed, hogy nem volt jó, nem tettél jót a testeddel. A szexben ugyanez történik. Lehet izgalmas, élvezetes az adott pillanatban, azonban lelkileg nem kielégítő, mert valódi kapcsolódás nem történik. Jóformán csak a genitáliák vesznek részt az aktusban, magasabb központok, mint például a szív nem. Sokszor már közvetlen utána az üresség, az elhasználtság érzése jelenik meg, hirtelen vagy gyors eltávolodás történik a partnertől, de van, hogy napokkal később bukkan csak fel a kimerültség, amikor már nem is biztos, hogy összekötjük egymással a két eseményt. Ez legtöbbször az egyéjszakás kalandokban, futó kapcsolatokban tapasztalható, illetve alkohol/drog hatása alatt is gyakori. A partner pedig valószínűleg olyan, aki más helyzetben (például a bulin vagy a társkereső oldalon kívül) nem keltené fel az érdeklődésünket (vagy csak a teste), nem mutatkoznánk vele szívesen, kevés közös témánk lenne vagy egyszerűen csak nem egy kedves, érző, mélyebben is kapcsolódni vágyó személy.

Lehet az együttlét jó. A jó alatt ebben az esetben az átlagost, a „semmi extrát” értem. Kellemes az együttlét, kellemesek az utána lévő érzések. Nincs nagy kimerültség, de nagy feltöltődés se. Nincs erős kötődés, nincsenek erős megélések, nincs eksztázis, de jól esik és a kapcsolódás, az egymásra hangolódás és az egymásra figyelés megjelenik. Ezeket az együttléteket gyakran el is felejtjük, pont azért, mert nincs benne se pozitív, se negatív szélsőség.

Lehet az együttlét eksztatikus. Olyan mélységei vannak, ahol sokszor nem az orgazmus a legerősebb élmény, (sőt, valójában mindegy is, hogy van-e vagy nincs) mert a találkozás, a megnyílás intenzitása annyira erős, hogy létrejön a valódi egyesülés. Tisztán érezhetővé válik a saját és a partnerem érzelmi világa, sebezhetősége, öröme, fájdalma. Látjuk egymást a maszkjaink nélkül. Ezért ez egy nagyon félelmetes állapot is, mert felfedődnek a sérülékeny pontjaink. A test minden sejtje életre kel, érzékennyé válik minden terület, tulajdonképpen egy transzélménnyé válik a szeretkezés. Az ilyen együttlét után napokig, hetekig felerősödik a biztonság, a nyitottság, a feltöltöttség, a szerethetőség, a kapcsolódás érzése. Teljes egésznek, kiteljesedettnek érezzük magunkat. Legtöbbször, amikor megpróbálunk beszámolni az élményről, azzal szembesülünk, hogy nagyon nehéz szavakkal leírni.

Ezek a kategóriák nem különálló dobozok, amiknek valamelyikébe kell, hogy tartozzon minden egyes szeretkezésünk, inkább egy skála, aminek az egyik végpontja a kimerítő, a másik az eksztatikus együttlét, valahol középen pedig az átlagos. Fontos az is, hogy egy egyéjszakás kaland is lehet eksztatikus, és egy hosszútávú kapcsolatban is lehet tárgyiasító, kizsigerelő a szex.

A legfontosabb, hogy felismerjük, mire is vágyunk, mivel lennénk elégedettek, és ahhoz képest melyik típusú szeretkezés a leggyakoribb az életünkben. Ha nem azt éljük meg, ami igazán élvezetes számunkra, akkor érdemes változtatni akár az aktuális partnerrel együtt, akár átgondolni, elég jó-e ő a számunkra.

0
    0
    A te kosarad
    A kosarad üres :(Vissza a Shop-ba