Hogyan befolyásolja a telefon a szexuális életedet?

okt 7, 2020 | párkapcsolat, pszichológia

Bár rengeteg információval találkozunk arról, hogy a túlzásba vitt mobilhasználatnak milyen káros hatásai vannak, mégis azt látom, hogy az erről való tudás még mindig hiányos.

Így egyrészt erről említenék itt pár szót, és szeretnék tippeket is adni, hogy mit érdemes megfontolni, hogyan juthatunk apró változtatásokkal is eredményre.

Kezdjük ott, hogy a telefonnak micsoda hatása van az intim életünkre! Az intim élet alatt értem itt a szexuális életet, de a többi fontos, bensőséges viszonyt is.

Azt a szituációt mindenki ismeri, amikor egy beszélgetés közben akár mi magunk, akár a másik a telefonjára pillantgat vagy üzeneteket válaszol meg, megszakítva ezzel az éppen zajló beszélgetést. Ez nagyon megnehezítheti a kommunikációt, mert a figyelem ugrál. Mikor elmélyülhetne, fontos pontra érhetne a beszélgetés, akkor valamelyikünk hirtelen kipattan belőle. Elkerülve ezzel azt a helyzetet, hogy tényleg egymásra találjunk, együtt időzzünk a pillanatban.

Az intimitás csorbát szenvedhet attól is, ahogyan a közösségi média felületeken kapcsolódunk. Rengeteg üzenetet váltunk, sok ismerősünk van, sok megosztást követünk. Ez egyrészt jó és áldásos, hisz olyan emberekkel léphetünk kapcsolatba, akikkel máshol vagy máshogy nem, esetleg csak ritkán vagy nehezen tudnánk. Ugyanakkor ezek nagyrészt felszínes kapcsolatok, felszínes beszélgetések. Viszont sok van belőlük, ami túlingereltséghez vezet. Ráadásul ennek általában nem is vagyunk tudatában, csak azt érezzük a nap végén, hogy az lenne a legjobb, ha nem szólna már hozzánk senki. Ezt elsősorban a munkahelyi stressznek szoktuk betudni, pedig gyakran arról van szó, hogy a figyelmünk annyira szétszóródott, annyi helyre tettük az energiáinkat, hogy saját magunkat közben elvesztettük. Ennek eredménye pedig a szétszórtságon túl, hogy pont a párunkhoz, az összebújáshoz nem marad már türelmünk mire hazaérünk.

A harmadik dolog pedig, amit kiemelnék, azok a látott posztok tartalma. Mivel ezeken a felületeken a szép és jó vagy legalábbis annak tűnő pillanatokat osztjuk meg, ezért nagyon elégedetlenek lehetünk magunkkal, a társunkkal, az életünkkel, ha mi éppen más állapotban, az életünk más időszakában vagyunk.

Ez azért is gond, mert erősítheti azt az érzést, hogy a problémámmal egyedül vagyok. Hiszen látom, hogy mindenki jól érzi magát, szép és boldog, csak én rontok el valamit. Emiatt pedig sokan nem kérnek segítséget, mert cikinek érzik, hogy nem születésüktől fogva olyan sikeresek, mint látszólag mindenki más. Ez a kör pedig folyamatosan rombolja az önmagunkkal való kapcsolatot, és távolít el más fontos személyektől is. Nem beszélve arról, hogy a szexhez való kedvet is aláássa.

Mit lehet tenni a közösségi média felületek elhagyásán kívül?

1. Válogasd meg, hogy kiket követsz! 
Figyeld meg, hogy amikor megnyitod valakinek a profilját, sztoriját, oldalát, akkor általában milyen érzés jelenik meg benned? Lelkesít, motivál, van mondanivalója a számodra, pozitív példa? Akkor kövesd, figyeld, akár kérdezz tőle! Viszont, ha ideges, demotivált, frusztált leszel tőle, akkor egyszerűen hagyd ott, bárki is az illető!

2. Állíts fizikai határokat a telefonod számára!
Az ágyban netezés egyszerűen tönkreteszi a szexuális életet. Az ágyban senkinek és semminek nincs helye rajtad és a párodon kívül! Tehát, ha szeretnéd megtartani a jó szexet, újraközeledni a pároddal (esetleg saját magaddal), akkor hagyd a telefont és más hasonló kütyüket a hálószobán kívül! Vagy lefekvés előtt minimum 30-60 perccel tedd repülő üzemmódba. Ugyanez érvényes a reggeli ébredéskor is- hagyd békén a külvilágot addig, amíg fel nem készíted magad a napra! Erről egyébként már írtam az Instagram oldalamon egy rövidebb bejegyzést, érdemes követni, ha szeretnél többet olvasni tőlem.

3. Jelölj ki intim órákat!
Akár szingli vagy, akár kapcsolatban élsz, jelölj ki heti rendszereséggel olyan órákat, ami az intimitásé. Mint mindent, a szexuális életünket is ápolhatjuk, törődhetünk vele tudatosan. Fontos, hogy ez nem arról szól, hogy beírjuk a naptárba, hogy szerda este nyolc és kilenc között lesz szex! Ez arról szól, hogy tudatosan időt, figyelmet, energiát adok a kapcsolódásnak, az intim életemnek, a testemnek, a lelkemnek. Az intimitás, a kapcsolódás sokféle módon megjelenhet. Ez lehet masszázs, romantikus vacsora, festés, kiállítás, főzés, csókolózás, petting, szeretkezés, kirándulás vagy bármi egyéb, amiben nem a cél, nem az eredmény, hanem a tevékenység kibontakozása, az abban való elmélyülés a lényeg. Azért azt mindenképp javaslom, hogy a test, az érintés kerüljön középpontba.

Tapasztalatom szerint, ha ezeket a változtatásokat meglépjük, és hosszabb távon is kitartóak vagyunk benne, akkor nagyon sokat változhat az intim életünk, ezáltal pedig a kapcsolatunk mind önmagunkkal, mind a társunkkal!

Kívánok hát ehhez kitartást, és kreativitást, hogy megtaláld, neked milyen módszer válik be a leginkább! 

Ha pedig van kedved erről megosztani a tapasztalatodat, szeretettel várom a leveled!

0
    0
    A te kosarad
    A kosarad üres :(Vissza a Shop-ba