Öt tipp, ha rossz híreket kapsz!

dec 9, 2020 | lélek, önismeret

Mindannyian kapunk időnként rossz híreket, amik képesek elárasztani.

Ilyenkor semmi másra nem tudunk igazán koncentrálni, mert újra és újra azon kaphatjuk magunkat, hogy a problémamegoldáson kattognak a gondolataink, feszültek, türelmetlenek vagyunk magunkkal és másokkal egyaránt. Viszont sokszor csak egyik gondolat szüli a másikat anélkül, hogy igazából előrébb jutnánk. Sőt, még jobban összekavarodunk, és a végén már tényleg nem tudjuk, merre kellene indulni, hisz magát a helyzetet sem látjuk tisztán, elszakadunk a realitástól.

Mit tehetünk, hogy kilépjünk ebből az elárasztottság érzésből?

1. Figyeld meg a reakciódat!

Ahelyett, hogy azonnal ki akarnád találni a megoldást, és analizálnád a helyzetet, figyeld meg, hogy milyen érzések jelennek meg benned. Nem az a lényeg, hogy elnyomd vagy kiiktasd a felkavaró reakciókat, mint a düh vagy szomorúság, hanem az, hogy észleld, mi is történik. Ebben nagy segítség, ha a testedhez kapcsolódsz, azaz ahelyett, hogy a gondolataid özönébe vesznél, csak figyeld magát az érzést. Például figyeld meg minél alaposabban a gyomorgörcsöt, az izomfeszülést. És észre veheted, hogy miközben ezt teszed, elkezdhet fellazulni az adott érzés. Ha a gondolataidat követed, az csak egyre több feszültséget épít fel.

2. Nyugtasd meg magad!

Teljesen normális, hogy rossz hírek esetén, feszült helyzetben gyorsabban ver a szíved, gyorsabban és felszínesebben veszed a levegőt, izzadni kezdesz.

Érdemes azonban körbenézned az adott pillanatban, hogy van-e tényleges veszélyforrás. Ha nincs, akkor szánj pár pillanatot, percet arra, hogy tudatosan lelassítod és mélyíted a légzésed. Segíthet, ha mindeközben felveszed valakivel a szemkontaktust, még jobb, ha testkontaktba lépsz. Megfogod, megérinted, megöleled a másikat.

3. Értékeld a problémát!

Ha a fentiek megvannak, azaz nyugodtabban tudod értékelni a helyzetet, akkor ezt írásban tedd meg, mégpedig a következőképpen:
Írd le, mi a probléma és annak jelentősége a jelen életedben, majd azt, hogy hogy nézne ki az életed a probléma nélkül, és ezek alapján milyen megoldási lehetőségek jutnak eszedbe. Az utolsónál érdemes elengedni a fantáziát, és olyan dolgokat is leírni, amik teljesen kizártak, őrültségek, komolytalanok, mert ez segíti a kreatív gondolkodás beindítását, ami végül közelebb vihet a valóban hatékony lépéshez.

4. Tedd félre!

Bármennyire is nehéz, de tedd egy kicsit parkolópályára a nehéz kérdést, és ha be is villannak az ezzel kapcsolatos gondolatok, húzd vissza a figyelmed valami olyan tevékenységre, ami fontos a számodra. Ez lehet a családdal, barátokkal való időtöltés, lehet a munka vagy valamilyen hobbi. Ilyen állapotban a legnehezebb elindulni például egy baráti összejövetelre, kinyitni egy könyvet, bárminek is nekikezdeni. De hidd el, sokat segít, hogy máshogyan tekintsünk aztán a megoldandó feladatra, ha sikerült ezt a fajta távolságot megteremteni egy pár órára. Ez az élmény segít ugyanis, hogy ne szűküljön be a tudatunk arra az egy dologra, ami éppen a középpontba került, hanem észlelhetjük, hogy vannak öröm- és erőforrásaink is.

5. Töltekezz!

Ne hagyd, hogy felemésszen a rágódás! Vannak nehéz helyzetek, nehéz időszakok, de könnyebben átvészelhető, ha alapvető dolgokra még nagyobb hangsúlyt fektetünk. Gondolok itt arra, hogy ne hagyd magad éhesen, szomjasan, figyelj a bevitt táplálék minőségére, az alvásra, pihenésre. És adj magadnak időt, hogy olyan dologgal foglalkozz, ami feltölt, amiben jól érzed magad. Ha csak 20-30 percre is teheted ezt meg egy nap, ne szalaszd el! Gondoskodj magadról!

0
    0
    A te kosarad
    A kosarad üres :(Vissza a Shop-ba