Ha feszíted az állkapcsod, feszíted az öledet is

nov 9, 2020 | önismeret

Tudtad, hogy az állkapocs és a medence szoros kapcsolatban állnak egymással? Hogyha a torkodban és álladban feszültség van, akkor a medencéd izmaiban is, és ha ellazítod az egyiket, akkor lazulni fog a másik is?

Ezt érdemes nagyon alaposan megfigyelni, mert sokszor olyan régóta fennáll ez a feszültség, hogy észre sem vesszük, nem vagyunk tudatában.

Alapvetően mindez a szorongásunkkal áll összefüggésben. Ha szorongok, akkor feszítek. Bizonytalannak érzem magam, félek valamitől, amit nem tudok meghatározni, sőt, talán magát a félelem érzését sem tudom beazonosítani. A test azonban különböző módokon jelez, így ezekre érdemes figyelni.

Mik lehetnek a legfeltűnőbb jelek?
Ilyen lehet a fogcsikorgatás, az állkapocs vagy arc izmainak enyhe fájdalma, gyakori fejfájás, migrén. Derékfájdalom, deréktáji illetve nemi szervekben fellépő gyulladás, gyakori fertőzés. A kevésbé feltűnő jeleket pedig úgy tudjuk a legegyszerűbben azonosítani, ha tudatosan megpróbáljuk ellazítani az állkapcsot- egy pillanatra emeld el a nyelved a szájpadlásodtól és hagyd, hogy az alsó és felső fogsorod minimálisan eltávolodjon egymástól.

Lehet, hogy az ajkaid is kinyílnak picit. Ha azt érzed, hogy az alapállapot nem ez volt, amit most érzel, akkor szorítottál. A legtöbbünk csinálja, úgyhogy kétségbeesni nem kell miatta.

Mindjárt tovább is megyek ebben a megfigyeléses folyamatban, de előtte egy kis magyarázat, hogy hogyan is jön képbe a medence. Ehhez azonban vissza kell ugrani az embrionális életszakaszhoz.

Az még talán mindannyiunk emlékében megvan, hogy a megtermékenyülés során a két mag egyesülésével jön létre a zigóta. Azaz összesen két sejt alkot bennünket, amik aztán elkezdenek osztódni. Ekkor lényegében még parányi kis gömbök vagyunk, a méretünk pedig nem változik, nem növekszünk, hanem ezek a sejtek lesznek egyre kisebbek. És aztán előreugorva a 15. nap környékére az úgynevezett gasztruláció szakaszába érkezünk. Itt intenzív sejtvándorlás történik, és ennek az eredménye, hogy az embrió a hossztengelye mentén megnyúlik. Ekkor két mélyedés, betüremkedés jön létre, az egyik az un. orofaringeális membrán, amelyből a szájnyílás alakul ki, és a másik, cloakális membránból pedig kialakul a végbélnyílás, bélrendszer, reproduktív rendszer.

Ez a kettő azonban szoros és bonyolult kapcsolati rendszerben marad egymással, csupán a gerincoszlop fejlődésével távolságba kerülnek egymástól. Mégis, a fasciális szövetek és a vagus ideg révén hatnak egymásra, „kommunikálnak” egymással. Ráadásul anatómiailag is sok hasonlóság fedezhető fel a struktúrák között.

Ez a kapcsolat az érezelemkifejezés, visszatartás révén is megmutatkozik, ugyanis lényegében a test mindkét oldalán összezárunk, amikor stressz vagy traumatikus esemény ér bennünket. Ilyenkor a test automatikus válasza, hogy összeszorítjuk a fenekünket, összehúzódnak a nemi szerv környéki izmok, és összeszorítjuk az állkapcsot, kicsit behúzzuk a nyakunkat is. Megfeszül tulajdonképpen az egész test, egy nagy szorítás jön létre, felkészülve a harcra vagy a menekülésre. Csakhogy ez az állapot sokszor rögzül, azáltal például, hogy a mindennapokat stressznek éljük meg, olyan szituációban maradunk, ahol nem érezzük jól és biztonságban magunkat. Ez történik akkor is, ha hosszútávon visszafogjuk a nehéz érzéseinket, mint düh, frusztráció, félelem. Az állandó feszítéstől viszont megváltozik a vér- és oxigénellátása a szerveknek, ami hosszútávon különböző, például gyulladásos folyamatokhoz vezet.

És most térjünk vissza egy kicsit a lazításhoz. Ott hagytuk abba, hogy leenged a nyelv a szájpadlástól, a két fogsor és esetleg az ajkak is kinyílnak. Figyeld meg, ahogy ennek hatására az arcizmok is ellazulnak. Akár meg is masszírozhatod egy picit. Vegyél aztán egy mély levegőt, és ahogy kifújod, engedd le a vállaidat, engedd ki a hasadat, és vezesd a figyelmed a nemi szervedre, a gátizom környékére. Csak lélegezz így párat, ha jól esik, akár percekig is. Ezt a nap bármely szakaszában megteheted.

Ha ennél több figyelmet szeretnél erre fordítani, akkor javaslom, hogy masszírozd át a tested, főleg a hasad környékét, vagy akár csak tedd oda a kezed. Ha pedig eddig gondolkodtál, hogy elkezdj jógázni, meditálni, akkor szerintem itt az idő, hogy neki is állj, ugyanis ez a mozgásforma sokat segít az elmélyülésben, relaxációban, nyújtásban, a mindennapok stresszeivel való megküzdésben.

És még egy jó tanács- használd a hangod! Ha tudsz énekelni, az szuper, de ha nem, akkor is érdemes kis időt szánni arra, hogy artikulálatlanul hangot engedj át a torkodon, és figyelheted, hogy honnan indítod ezt a hangot. A fejedből, a torkodból, a mellkasodból, a hasadból vagy az öledből? A hanggal való játék pedig szex közben is rendkívül izgalmas, hogy hogyan hat, hogyan segíti a mélyülést, a megnyílást. És a hangod használata átvitt értelemben is nagyon fontos- hogy az igazságodat, bármi is legyen az, kezdd el megszólaltatni, hisz ez a téma tartozik a torokhoz.

Kívánom a legjobbakat ehhez a belső utazáshoz, és kérdés vagy segítségkérés esetén várom a leveled szeretettel!

Figyelem! Amennyiben a fenti panaszokat vagy azok valamelyikét észleled magadon, fontos, hogy szakorvosi vizsgálat által bizonyosodj meg a tünet hátteréről, hiszen ezek a szimptómák más egyéb problémát is jelezhetnek, és bizonyos esetekben orvosi segítség, beavatkozás nélkül nem visszafordítható a folyamat!

0
    0
    A te kosarad
    A kosarad üres :(Vissza a Shop-ba